"Natuurlijk begint zo'n project vanuit een gedeelde liefde voor literatuur en voor deze plaats. Maar het begon concreet met het besef dat er zulke belangrijke dichters uit Gorinchem komen, en dat je daar maar zo weinig van merkte in de stad. Dan denk ik allereerst aan Ida Gerhardt. En natuurlijk aan Henk van Randwijk, naast verzetsman ook een aansprekend schrijver en dichter, die hier geboren is en zijn hele leven hier graag terugkwam. Arthur van Schendel schreef zijn boek De Waterman na een inspiratieperiode in onze stad. Onze stad inspireert dichters en schrijvers, er is veel over geschreven.
Dat leidde ons naar het idee van een poëzieroute. Laat zien waardóór die dichters geïnspireerd zijn. Laat de mensen door die mooie oude vestingstad lopen, laat ze de relatie met het landschap, de prachtige ligging aan de rivier zelf ervaren."
Inspiratie
"Een belangrijke inspiratiebron was verder de lezing van Vrij Nederland-journalist Rudi van Meurs tijdens het kunstproject de Vierde verdieping van een aantal jaren geleden. Bij dat project draaide het om het verkennen van de Gorcumse identiteit. In die lezing lukte dat in ieder geval zeer zeker. De titel, Het licht, het gedicht en de rivier, was op zich al bijna een gedicht."
"We zijn sinds 2010 bezig met het project; in september 2013 is de route officieel van start gegaan. Bij de realisatie van zo'n route komt heel wat kijken. Er zijn vergunningen nodig en monumenten bij betrokken, het plan vroeg om zorgvuldige inpassing in de binnenstad en de financiering moest rond komen."
Steun
"De route is mogelijk gemaakt dankzij de steun van veel mensen en organisaties. Zo doneerde de plaatselijke Peugeotdealer geld aan de gemeente voor een cultureel project in het kader van hun 60-jarig jubileum en de gemeente bestemde dat voor ons. Verder ontvingen we steun van de Van Andel Spruytstichting, het Rivierenlandfonds en het Anjerfonds.En ook van het FOWW. Zonder nu gelijk bedragen te noemen, dan heb je het toch wel over zo'n zeven uitingen die mogelijk zijn gemaakt dankzij het FOWW."
Scholieren
"Het FOWW stelde bovendien goede randvoorwaarden, die ons ook weer stimuleerden om de betrekkingen met het onderwijs nauwer aan te halen. Het valt niet altijd mee met de drukke programma's van scholen om daar nog iets tussen te passen, maar de eerste activiteit is inmiddels achter de rug. Een VWO-klas van het Gorcumse Lyceum Oudehoven was betrokken bij de onthulling van een gedicht van K. Michel, nadat eerst de dichter in het museum hen iets had verteld over zijn werk. De weken daarvoor was er op school extra aandacht besteed aan poëzie.
Het betrekken van jongeren past overigens geheel bij de intentie waarmee we dit project ooit begonnen zijn. Het FOWW had enkele wensen qua locaties en ook die pasten prima in de opzet."
"We publiceren ieder gedicht dat geplaatst wordt in de Gorcumse Courant. Het leeft wel, dat merken we aan de reacties die we krijgen van mensen. De route brengt met Gorinchem verbonden poëzie op een heel toegankelijke manier naar de mensen en trekt tegelijk mensen naar onze waardevolle binnenstad."
De Gorcumse poëzieroute voert de wandelaar langs een 30-tal gedichten die zich als een lint door de historische binnenstad kronkelen. De gedichten of fragmenten staan op gevels van gebouwen, op tegels in de bestrating of hangen op borden. De teksten zijn van schrijvers die een band hebben met Gorinchem omdat zij er geboren zijn of gewoond hebben en/of gedicht hebben over Gorinchem. De route begint bij het station en eindigt bij restaurant Metropole. Bij de Poëzieroute Gorinchem hoort ook een routeboekje, verkrijgbaar in de stationsrestauratie, de VVV-winkel op de Grote Markt en in Antiquariaat Gorcum op de Kriekenmarkt.
Initiatiefnemers voor de poëzieroute waren de literair geïnteresseerde burgers Liesbeth Klop, Rijk van Kooij, eigenaar van een boekenantiquariaat en Bert van 't Land, oud-bouwkundige en voormalig lid van de Gorcumse gemeenteraad. Bert van 't Land vertelt hiernaast meer over het project.